Com reaccionar en una situació de bullying

Com reaccionar en una situació de bullying

Cada any a Espanya apareixen nous casos de bullying, registrant així, un total de 300.000 casos i 11.229 casos greus que posicionen a Espanya en 1r lloc de països amb més casos de bullying.

Que 7 de cada 10 nens pateixin algun tipus d'assetjament, (normalment utilitzen l’aspecte físic, l’origen de la persona o dels seus pares, patir d’autisme, asperger… per la forma de vestir, de parlar, de caminar i un llarg etcètera de “motius” sense sentit que troben per “justificar” els seus actes) ens hauria d'activar les alarmes per accionar d'alguna manera, és per això que aquest article no només va dirigit a un tipus de persona en una situació concreta. Va per aquelles persones que pateixen la situació, per aquelles que són presents i per aquelles que la provoquen.

Aquí trobaràs informació sobre com reaccionar davant d'aquest problema.

Abans de tot, trobo oportú definir i emmarcar la definició de bullying.

Aquesta paraula prové de l'anglès i significa "assetjament escolar". Aquest, potser un maltractament físic, psicològic o una conducta agressiva d'un o diversos nens a un altre. Es produeix en un àmbit escolar i es repeteix i manté de manera prolongada en el temps, creant danys en la persona que ho pateix.

Si ets víctima  

  • No et guardis el secret.

Fes una denúncia, pública i social o legal. Als teus pares, tutors legals o educatius, autoritats, algun adult de confiança… però sobretot: No t’ho callis. Parlar i exterioritzar les coses les fa entendre i fer-te conscient. Al fer una denuncia d’aquest tipus, no t’estàs xivant, estàs defensant-te i protegint-te a tu mateix si no també a personas que hagin passat o estiguin passant la mateixa situació, tenint o no al mateix agressor.

  • Procura no estar sol@.

Fes-te gran, envolta’t i recolza’t de més gent. Es posible que, quan l'agressor et vegi acompanyat, deixi d'actuar d’aquesta manera.

  • No responguis de la mateixa manera.

La violencia no soluciona la violencia. Caure en aquesta dinàmica pot ser un error ja que pots avivar encara més les ganes per part de l’agressor. I tot hi que t’aconsellem passar d’ell@ (perquè l'únic que espera és una resposta teva) pots, en un principi, intentar parlar amb ell@ i fer-li veure que els seus actes son greus i nocius. En qualsevol dels casos, es recomanable no donar-li l'atenció que busca i que utilitzis un llenguatge corporal que transmeti seguretat e indiferencia davant d’aquesta situació (com anar amb el cap en alt amb la mirada fixa en un punt i l’esquena recta)

  • Busca estrategias d’autoregulació

Es normal que quan estiguis patint bullying, sentis moltes emocions, la majoria “negatives” (recorda que no hi han emocions negatives ni positives). Aquestes emocions acostumen a tenir molta força i el millor és saber-les controlar perquè no et controlin elles a tu. Les següents estrategies et poden ajudar a regular-te pero sempre pots trobar les teves:

- Centrar l’atenció. L’objectiu d'això és desviar l’atenció del que t’està creant malestar. 

- Modular les expressions corporals. Quan sentim emocions, s’activen procesos fisiológics que fan expresar aquesta emoció de manera corporal. La regulació voluntaria d’aquestes, permet reduir la intensitat de les emocions. Un exemple és la respiració. Seguint un patró conscient de respiració, es pot modular certs estats emocionals. 

Si pateixes ciberassetjament 

  • Si pateixes algun atac o agressió, no responguis.

És important resistir la temptació de respondre de la mateixa manera. Respondre només pot empitjorar la situació i donar a l'agressor/a més poder sobre tu.

  • Guarda els missatges com a prova.

Conserva tots els missatges, correus electrònics o publicacions que rebis com a prova del ciberassetjament. Aquestes proves poden ser útils si necessites prendre mesures més endavant.

  • Bloqueja el remitent.

Utilitza les eines de bloqueig disponibles en les plataformes en línia per a evitar futurs missatges de l'assetjador/a. Això t'ajudarà a protegir-te i a mantenir la teva pau mental.

  • Explica-ho.

Als teus pares, tutors, professors o algun adult en qui confiïs sobre el que estàs experimentant en línia. El suport d'un adult pot ser fonamental per a ajudar-te a manejar la situació i prendre les mesures adequades.

  • A través d'una pàgina web o servei d'internet podeu posar una denúncia.

A totes les xarxes socials pots fer clic al botó denúncia. No dubtis a utilitzar aquestes eines per a informar la plataforma sobre el ciberassetjament que estàs enfrontant. 

Si ets testimoni d’una situació

  • Pot ser que sentis por o rebuig davant aquesta situació, però actua.

Supera la por o la indecisió inicial. És natural sentir por o incertesa en presenciar una situació d'assetjament. No obstant això, és important superar aquests sentiments i actuar en defensa de la víctima.

  • Demana ajuda a un adult. 

Si veus que tu només no pots posar-li fre i que no és el més convenient; reconeix que no sempre podràs enfrontar la situació d'assetjament sol/a, i està bé demanar ajuda. Parlar amb un adult de confiança no és xivar-se, és ser solidari amb qui ho necessita. Recorda que demanar ajuda és una mostra de valentia i empatia.

  • Fa costat al company o companya que està sent assetjat.

Tracta als altres com t'agradaria que et tractessin. Mostrar solidaritat amb la víctima és fonamental. Fes-li saber que no està sol/a i que compten amb tu per a ajudar-lo. Ningú mereix ser tractat malament, i el teu suport pot marcar la diferència en la vida d'aquesta persona.

Si agradeixes a algun company o companya

  • Reconeix les teves accions i el seu impacte: 

És important reconèixer que les teves accions poden causar mal a altres. Accepta la responsabilitat dels teus comportaments i sigues conscient de l'impacte negatiu que poden tenir en els altres.

  • Supera l'actitud de superioritat: 

A vegades, els qui realitzen bullying poden sentir-se superiors o poderosos en intimidar a altres/as. No obstant això, és important entendre que el veritable valor no prové de menysprear als altres, sinó de tractar als altres amb respecte i empatia.

  • Busca ajuda per a canviar els teus comportaments: 

Si t'adones que estàs participant en accions de bullying, busca ajuda per a canviar el teu comportament. Parla amb un adult de confiança, com un pare, un professor o un conseller escolar, i busca orientació sobre com abordar els teus comportaments i aprendre a relacionar-te de manera més positiva amb els altres.

  • Practica l'empatia i la compassió: 

Intenta posar-te en el lloc de la persona que estàs intimidant. Pensa en com et sentiries si estiguessis en la seva situació i com t'agradaria ser tractat/da. Conrear l'empatia i la compassió pot ajudar-te a canviar la teva perspectiva i a desenvolupar relacions més saludables amb els teus companys/as.

  • Treballa a millorar la teva autoestima de manera saludable:

Sovint, els qui realitzen bullying poden tenir problemes subjacents d'autoestima o inseguretat. En lloc de buscar validació a través del maltractament a altres/as, treballa a millorar la teva autoestima de manera saludable, buscant activitats que et facin sentir bé amb tu mateix/a i envoltant-te de persones que et donin suport de manera positiva.

  • Compromet-te a ser part de la solució, no del problema:

En lloc de contribuir al cicle de violència i abús, compromet-te a ser part de la solució. Busca maneres de promoure la inclusió, el respecte i l'amabilitat en el teu entorn escolar i en les teves interaccions amb els altres. Recorda que tots/as tenim el poder de fer del món un lloc millor, i això comença amb les nostres pròpies accions i actituds.

  • Davant les situacions que et disgusten o et provoquen ràbia:

- Pren distància física de la persona.

- Respira profundament diverses vegades.

- Imagina que la ràbia es torna un paper i la tires a la paperera

Recursos online i d’altres organitzacions

  • B-resol és una app pensada per ajudar als joves en les seves situacions adverses com poden ser el bullying, el ciberbullying, l'assetjament, els trastorns alimentaris i qualsevol mena de conflicte entre els adolescents. A l'app trobaràs un xat, podràs seleccionar interlocutors tant del missatge com del xat, mantenir-te en l'anonimat i accedir a canals d'informació per a tots. https://b-resol.com/index.html
  • "La Pinza" és un espai segur per expressar-te sobre el que penses sobre internet i l'ús que se li dona. Hi ha pinces per a cibercorresponsals, pinces per guies i pinces per tots. https://www.cibercorresponsales.org/pages/en-la-red-que-no-se-te-vaya-la-pinza
  • APP Bullying es Acoso Escolar: En aquesta app trobaràs informació sobre el bullying, la relació entre l'acusador i l'assetjat, els tipus que hi ha, les conseqüències del bullying, com prevenir-lo i com acabar. Amb ell a més a més, hi ha vídeos, articles, buscadors de psicòlegs i advocats.
  • AlertCops és el servei d'alertes de seguretat ciutadana de "las Fuerzas y Cuerpos de Seguridad del Estado (FFCCSE)" que incorpora botons d'avis d'assetjament, de violència de gènere entre altres.
  • “El teléfono de la esperanza” és un servei d'atenció telefònica 24h oberta que és gratuït, anònim i especialitzat. Sempre que et sentis desanimat, sol, perdut... pots trucar al 717 033 717 i t'atendrà una persona especialitzada. També tenen la versió en xat i entrevistes personals presencials. En aquest últim t'han de derivar des del servei telefònic. Podràs accedir a un servei multidisciplinari amb psicòlegs, psiquiatres, treballadors socials, advocats entre altres professionals que treballen de forma voluntària.

Webgrafía:

Comments